Naszą propozycją jest risotto z grzyba! Przygotowanie tego posiłku jest proste i przyjemne!
A oto przepis:
SKŁADNIKI
- ryż- 350 gramów
- bulion
- oliwa z oliwek- 4 łyżki
- mała cebulka
- woda- 750 mililitrów
- wino wytrawne- 90 mililitrów
- majeranek
- pieprz
- kucharek
1. Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.
2. Pokrój grzyby w plastry, dodaj je i smaż przez 4 minuty.
3. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż ok. 2 minuty.
4. Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj bulion.
5. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
6. Dodaj pieprzu, majeranku i kucharka. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
7. Risotto wyłóż na talerz, udekoruj pietruszką i posyp majerankiem.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz