- masło do natłuszczenia formy
- 250 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 60 g cukru
- 60 ml oleju
- 200 ml jogurtu naturalnego
- jagody
- polewa czekoladowa
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Zagłębienia w blasze na muffiny wysmarować tłuszczem.
2.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,sodą oczyszczoną.
3. Jajko rozmącić, dokładnie wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Do płynnych składników dodać suche i mieszać je, aż się połączą.
4.Połowę ciasta rozłożyć do zagłębień w blasze. W każdej foremce na cieście położyć kilka jagód. Nadzienie przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec 20-25 minut na środkowym poziomie w piekarniku.
5.Upieczone muffiny jeszcze przez 5 minut zostawić w formie, potem je wyjąć i polać rozpuszczoną polewą czekoladową.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz